top of page

Нашиот основач

Cicko Alex.jpeg
Алекс Петличков

Алекс Петличков целиот свој живот го посвети на промовирање и зачувување на богатата македонска култура преку традиционалната песна и игра. Од самиот почеток го пленија сложените ритми и мелодии, и колоритните и динамични движења кои се централни за македонскиот фолклор. Како што растеше Алекс, тој се повеќе се вклучуваше во културниот живот на неговата заедница.
 

Алекс пристигна во Канада во 1957 година со јасна цел на ум, да ја промовира македонската култура преку традиционален танц. Неговиот талент и посветеност брзо станаа очигледни, Ансамбл Македонка е основан во 1959 година, тогаш познат какоМакедонската играорна група. Во 1964 година, во соработка со Извршниот одбор на Македонската православна црква Свети Климент Охридски во Торонто, Канада,Македонската играорна група станал официјален помошник на црквата. Подоцна во 1970 година нивното име се промени во она што денес го знаеме како Ансамбл Македонка.

Од датумот на нивното создавање во 1959 година, Ансамбл Македонка стана првата фолклорна група која имаше влијание надвор од Македонија, а Алекс Петличков набрзо стана признат како еден од највештите и најстрасните водачи на заедницата. Но, за Алекс, промовирањето на македонската култура беше повеќе од само хоби или забава. Тоа беше повик, мисија на која го посвети целиот свој живот. Тој стана вистински мајстор на занаетот, а претставите што ги конструираше секогаш беа доказ за убавината, сложеноста и богатството на македонската култура. Алекс и неговата сопруга Мери танцуваа неколку години заедно и на крајот добија две деца, Гејл и Крис. Неговите 2 деца, заедно со неговите три внуци Петар, Томас и Јулија ќе одат да играат во Ансамбл Македонка уште многу години.
 

Преку своите неуморни напори, Алекс одигра инструментална улога во зачувувањето и промовирањето на уникатното културно наследство на Македонија. Тој инспирираше безброј други да се заинтересираат за традиционалната македонска музика и игра, а помогна и на неколку други македонски фолклорни групи да започнат. Неговото наследство живее и денес во многу поединци и заедници кои продолжуваат да ја негуваат и слават оваа богата културна традиција.


Покрај работата во неговата локална заедница, Алекс ги однесе талентите на групите на пат, патувајќи низ светот за да ги сподели убавината и богатството на македонската култура со публиката во многу различни земји. Настапите на Ансамбл Македонка секогаш беа хит, со нивните живописни костими, сложена работа со нозете и духовните мелодии што ја воодушевуваа публиката каде и да одеше. Успехот и долговечноста на Ансамбл Македонка се доказ за неговиот талент и посветеност на традициите на македонската музика и игра. 


Денес, Ансамбл Македонка е синоним за најдоброто од македонската народна музика и игра, а наследството на Алекс Петличков живее во многу поединци и групи кои продолжуваат да ги продолжуваат традициите за кои тој толку напорно работеше да ги зачува и промовира. Ансамблот продолжува да го водат неговиот внук Петер Зискос и неговата сопруга Викторија Вељанов, двајцата алумни танчери. И тие се возбудени и посветени да ја одржат македонската фолклорна традиција да напредува за многу генерации на играорци што доаѓаат.  

bottom of page